Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a ˇ 08007 Barcelona :: Tel 93.452.73.71 ˇ info@jornadespremsagratuita.com
Inici Contacta
Qui som
|| catalā castellano english
worldfreepressconference.blogspot.com
VÍDEOS
PG ESPECIAL JORNADES 08
Salutaciķ President de l'ACPG
Barcelona capital de la premsa gratuīta
Tres blocs temātics
Programa i documentaciķ de les pončncies
Pončncies
Premsa
Galeria d'imatges
Inscripcions
Assistents 450 (21 NOV.)
Localitzaciķ i allotjament
Contacta
Histōric: 2es Jornades 2006
Histōric: 3es Jornades 2008
Histōric: 4es Jornades 2012
Histōric: 5es Jornades 2015
VÍDEOS

Lluís Bassat: La creativitat com a avantatge competitiu

Vídeo resum de la conferència del publicista Lluís Bassat que va ser la ponència inaugural de les Terceres Jornades Internacionals de la Premsa Gratuïta el dia 19 de novembre de 2008.

 
Lluís Bassat: “L’excés de publicitat ha fet que aquesta perdés la seva efectivitat: algunes televisions estan matant la gallina dels ous d’or amb tantes interrupcions publicitàries”

Per Antoni Reig i Marta Corcoy, novembre 2008

Amb el títol de “La creativitat com avantatge competitiu”, va començar fent un breu repàs a la història de la comunicació comercial, a principis d

Durant molts anys la missió de la publicitat ha estat la d’informar: el producte s’anunciava amb una explicació fins que va arribar un punt en què l’anunciant ja no sabia què dir perquè tots els productes contenien el mateix i servien pel mateix, només canviava la marca: llavors es quan es va vendre la marca. IBM va introduir aquest sistema d’anunciar-se en el mercat. Cada moment de la història marca una línia de funcionar. Si es tenen moltes coses a dir d’un producte, només cal dir-ne una, la més interessant. Com exemple d’aquesta manera de fer la publicitat va posar el de Colgate, només amb un missatge: “Deja los dientes más blancos”.

Ara, en el segle XXI, entrem en una nova era de la publicitat: “Després de l’era de la televisió i de la imatge, que provoca una interpretació emocional en l’espectador, ara el ser humà exigeix un lectura racional”. La televisió no ho pot vendre tot en 20 segons: cal un mitjà escrit, paper o Internet. La premsa té un rol extraordinari com a complement a la tv: l’explicació del producte. La televisió mana i només cal obeir, en canvi, a la premsa mana el lector: ho pot llegir quan vol i pot començar per on vol. Quan va arribar la televisió es veia com un mitjà enemic i ha acabat sent un aliat de la premsa. Per tant, aquesta ara ha de fer el mateix amb Internet: aliar-se.

La publicitat sempre amb els anys ha canviat i s’ha adaptat. Ara ens trobem en un moment de canvi. És efectiva avui tanta interrupció publicitària a la televisió? De ben segur que no.

“La publicitat ha de canviar en funció de l’entorn”, va afirmar Bassat. Amb la crisi ha d’animar a comprar, amb arguments. Ja en tenim alguns exemples: Media Markt o El Corte Inglés.

“La premsa gratuïta ha acostat la lectura al jovent”. Té molta força pel mercat publicitari.

Si jo fos editor de premsa ara faria les dues versions: paper i digital, ja que les dues es complementen. Una opció pot ser versió digital durant la setmana i en paper els diumenges.

Va acabar la seva ponència amb 4 recomanacions per a la premsa gratuïta:
- Augmentar el rigor per obtenir més confiança
- Afegir fotografies i imatges a les informacions
- Opinió amb firmes conegudes
- Augmentar i fidelitzar l’audiència.

Si no podeu visualitzar, cliqueu en aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=fkIb10CNgwY.
 Anar amunt

Gumersindo Lafuente: "El lector, protagonista del mitjà. Interacció, participació i identitat digital"

Vídeo resum de la conferència del periodista Gumersindo Lafuente que va ser a les Terceres Jornades Internacionals de la Premsa Gratuïta el dia 19 de novembre de 2008.

 
Gumersindo Lafuente: “Ara el lector té molta més influència que abans perquè té poder d’interacció”

Crònica d'Antoni Reig i Marta Corcoy, novembre 2008

La primera conferència de les Jornades va anar a càrrec del periodista i exdirector de Elmundo.es, Gumersindo Lafuente, titulada “El lector, protagonista del mitjà. Interacció, participació i identitat digital”. Tot fent un símil d’una petita història familiar seva centrada en què des de ben petit una seva tieta li va explicar que va néixer amb dos caps i ell s’ho va creure, va voler demostrar que no ens podem fiar de totes les fonts, que la informació sempre s’ha de comprovar i contrastar amb altres fonts.

Amb la crisi econòmica que afectarà de ple a la professionalitat, la comunicació s’ha de fonamentar ara més que mai en el rigor i en la tecnologia.

El canvi de societat en què vivíem i els nous escenaris que se’ns ofereixen només és comparable amb la revolució que va representar el naixement de la impremta de la mà dels monjos budistes a Xina, el segle V, i de la gran aportació i modernització que va fer Gutenberg el segle XV.

El nou entorn, que presenta canvis d’hàbits dels lectors i lectores davant la informació i la publicitat, exigeix un lideratge fort de les capçaleres que s’ha de basar en: “Compartir la informació, ser visible i tenir capacitat d’influència en els diversos àmbits exercint una responsabilitat permanent”. El monopoli del periodisme tradicional s’ha perdut per la implementació de les xarxes socials: els periodistes abans tenien poder d’influència per decidir l’agenda política i informativa, per tant, hem de modificar les pràctiques i la forma d’exercir la professió, va afirmar.

Els mitjans que s’adaptin de ben segur que en sortiran enfortits: és necessari que facin un permanent exercici de responsabilitat davant l’audiència i els lectors, amb missatges emesos en singular i no per les empreses.

Va acabar afirmant que en menys de cinc anys un regal de casament popular serà un llibre electrònic.

Si teniu problemes en visualitzar el vídeo, podeu clicar al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=b8dOE2yMblU.
 Anar amunt

"El model informatiu de la premsa gratuïta"

Vídeo resum del debat obert amb periodistes sobre el model informatiu de la premsa gratuïta que es va celebrar en el marc de les Terceres Jornades Internacionals de Premsa Gratuïta el passat mes de novembre

 
Crònica per Marta Corcoy i Antoni Reig, novembre 2008

La sessió del dijous matí es va tancar amb un debat obert amb periodistes amb el tema del futur de la premsa gratuïta i la seva relació amb els gabinets de comunicació i els periodistes locals, amb la participació dels periodistes Enric Sierra i Marta Corcoy

El director de Lavanguardia.es i fundador del diari gratuït 20 Minutos, Enric Sierra, va començar el debat a partir de la pregunta formulada de si els diaris gratuïts han d’oferir informació política.

La seva resposta va ser que “si els grans diaris es mullen en política perden les seves opcions de creixement i es posen un sostre”, fent a continuació una pregunta al públic: “creieu que els mitjans gratuïts haurien de tractar de política?”. Entre els assistents es va contestar que, d’acord amb el lideratge d’aquestes publicacions, “per descomptat que s’ha de fer informació política”. Es va concloure, però, que la ciutadania no vol la informació política tal i com es fa ara, que cal més profunditat i parlar de política en el seu sentit més ampli fugint del periodisme de declaracions.

El debat va continuar amb el tema del prestigi de la premsa gratuïta i la possible competència amb els mitjans públics locals. Es van produir moltes intervencions en el sentit que la premsa gratuïta ja s’ha guanyat un espai però que necessita millorar alguns aspectes com la maqueta, les fotografies i els continguts. Cal més opinió per exemple amb una editorial cada dia... Marta Corcoy, va lamentar que alguns sectors universitaris qualifiquen la premsa gratuïta de “subproducte” i que la universitat de vegades va per darrera de la societat. Els participants del debat van coincidir en criticar la formació universitària que s’ofereix actualment, que no s’adapta als nous temps, amb un Pla d’estudis poc renovat ni actualitzat i que els periodistes no reben la formació adequada al mercat professional.

Si no podeu visualitzar el vídeo correctament, cliqueu en aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=a--ZLeR86j8.
 Anar amunt

Què busquen els joves lectors?

Vídeo resum del debat obert amb universitaris sobre el futur de la premsa gratuïta. La ponència, que es va celebrar en el marc de les Terceres Jornades Internacionals de Premsa Gratuïta el passat mes de novembre, va ser moderada per Xavier Ginesta (UAB) i va comptar amb la participació del Dr. Gómez Méndez (Universitat de Sevilla) i Anna Erra (Regidora de l'Ajuntament de Vic).

 
Joves suecs: “Els joves volen informació gratuïta”

Crònica per Marta Corcoy i Antoni Reig, novembre 2008

Finalment es va presentar el treball de diversos grups d’estudiants de diferents estats europeus dirigit pels professors Xavier Ginesta, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Dr. Gómez Méndez, de la Universitat de Sevilla, i Anna Erra, regidora d’ensenyament de l’Ajuntament de Vic, sobre el tema “Què busquen els joves lectors? Debat obert amb universitaris sobre el futur de la premsa gratuïta”. El Dr. Gómez Méndez, va afirmar referint-se a la premsa gratuïta, que “els joves creuen en el producte”. El primer grup a intervenir va ser el dels joves suecs de la Universitat de Kalmar que van recordar que Metro ja té catorze anys i que els joves volen informació gratuïta i per això, són lectors de la premsa gratuïta, de les pàgines web i dels diaris digitals interactius. Tanmateix, van especificar que la informació gratuïta no té informació de fons ni articles d’anàlisi ni de debat. “Per tenir informació actualitzada, van dir, tenim la premsa gratuïta i si volem entendre el món hem d’anar a la premsa de pagament. Els joves volem saber, aprendre, aprofundir la informació”.

A continuació el grup d’estudiants universitaris de Bonn va explicar que a Alemanya hi ha 1.364 diaris gratuïts i que el de Colonia/Bonn tira 233.000 exemplars. Mentre la premsa gratuïta tracta de temes locals i porta molta publicitat, la tradicional o de pagament tracta de temes nacionals i internacionals, aporta varietat de temes i té menys publicitat. “En els gratuïts, van afirmar, hi falta nacional i internacional i temes de economia, política i cultura”.

El grup d’estudiants de secundària de Vic van informar que a la seva ciutat hi ha dos gratuïts, Diari de Vic i Mes Osona així com tres digitals i van expressar la seva preferència per aquests “per ser més còmodes de consultar, de més fàcil accés i oferir llibertat per triar”. Ara bé, van assegurar que la premsa gratuïta no substitueix a la tradicional, que el jovent s’informen a través de la televisió i d’Internet i que ja en té prou amb la premsa gratuïta tot i que li troben a faltar informació sobre els joves (festes, concerts, bars,...), horòscops, passatemps, etc. El grup d’universitaris de Sevilla va explicar que el més llegit a la seva ciutat és 20Minutos i que El Giraldillo és dels més buscats. “Per a molts -van dir- la premsa gratuïta es la única font d’informació”.

El grup d’universitaris de la UAB van presentar un estudi fets a dues localitats del Vallès: Terrassa i La Garriga. A la primera població hi ha els gratuïts +Terrassa, El Pregó, Tot Egara i Reclam Terrassa i a la segona Garric, la majoria dels quals tenen la versió digital. El grup d’universitaris de la Ramon Llull va assegurar que els gratuïts ADN i Metro són millors que 20Minutos i Qué ja que existeix una diferència de continguts.

Si no podeu visualitzar el vídeo correctament, cliqueu en aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=uLa6Q2ymU1Y
 Anar amunt

 Per a veure altres vídeos, podeu accedir al següent enllaç:


http://www.youtube.com/jornadesacpg


 

     Associaciķ colˇlaboradora                                                               Patrocinador d'Honor

                                               

     Amb el suport de

    
Generalitat
     Generalitat  

     Patrocinadors de pončncia i colˇlaboradors                                                                                                             

 
                                                          

     Entitats adherides

     Proveīdors

 
jornades.amic.media