Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a ˇ 08007 Barcelona :: Tel 93.452.73.71 ˇ info@jornadespremsagratuita.com
Inici Contacta
Qui som
|| catalā castellano english
worldfreepressconference.blogspot.com
VÍDEOS
PG ESPECIAL JORNADES 08
Salutaciķ President de l'ACPG
Barcelona capital de la premsa gratuīta
Tres blocs temātics
Programa i documentaciķ de les pončncies
Pončncies
Premsa
Galeria d'imatges
Inscripcions
Assistents 450 (21 NOV.)
Localitzaciķ i allotjament
Contacta
Histōric: 2es Jornades 2006
Histōric: 3es Jornades 2008
Histōric: 4es Jornades 2012
Histōric: 5es Jornades 2015
Pončncies
ESTRATÈGIA EMPRESARIAL EN TEMPS DE CRISI
- Lluís Bassat
- Mauricio Gutiérrez
- Albert Fernández
- Germán Ramon-Cortés
CAP A EMPRESES MULTICANAL
- Pablo Alzugaray
- Bent Engwall
- Gumersindo Lafuente
- Julián Gallo
MODELS D’ÈXIT DE LA PREMSA GRATUÏTA
- Skip Foster
- Gert Edlinger
- Ben Rogmans
- Morten Nielsen
- Mikael Nestius
- Tore Bollingmo
ALTRES TEMES
- José Gabriel Estrada Gil
- Xavier Ginesta
- Marta Corcoy i Rius
- Enric Sierra i Díaz
- Piet Bakker
  Estratègia empresarial en temps de crisi.
 

 
La creativitat com a avantatge competitiu
Lluís Bassat, publicista - Barcelona

Empresari i expert en publicitat i màrqueting. Després de crear la seva pròpia agència de publicitat, va crear el grup Bassat Ogilvy Iberia conjuntament amb la multinacional Ogilvy & Mather. Entre els seus principals projectes destaca la realització de les cerimònies d’inauguració i clausura dels Jocs Olímpics. Ha estat elegit millor publicista d’Espanya del segle XX.
Bassat ens parlarà de la relació directe entre creativitat i publicitat. Una mirada cap els avantatges competitius d’una publicació de gran tirada i gratuïta en el seu àmbit territorial en relació a la seva competència.

tornar amunt

 


Innovar a través del disseny: crear productes que poden satisfer mercats amb interessos específics
Mauricio Gutiérrez, dissenyador – Estats Units / Mèxic

Mauricio Gutiérrez és Director de Disseny de les seccions setmanals del diari Detroit Free Press a Detroit (Michigan) i consultor de disseny. Ha treballat en projectes de a Mèxic, Espanya, Estats Units, Polònia i Singapur. 
Conferenciant de referència mundial en el seu sector, ha estat convidat a Barcelona per a què expliqui com innovar un producte existent i de quina manera es poden satisfer mercats amb interessos molt específics amb noves seccions, donant casos pràctics i estudis que senyalen indicacions de quina direcció prendre.

tornar amunt

 


Com reaccionar? 
Com implantar bones estratègies

Albert Fernàndez, professor d’IESE - Barcelona

Professor d’IESE i conferenciant. Coordina el programa d’IESE “Fer realitat l’estratègia”. Ha col.laborat en diverses empreses per a la millora de la planificació estratègica i la seva implantació, els sistemes de costos i els sistemes pressupostaris.
L’Albert Fernàndez exposarà aspectes claus per implantar bones estratègies fent especial èmfasi en com conviure en temps de crisi. Ho il.lustrarà amb exemples pràctics d’empreses que saben adaptar-se a aquestes situacions, modificant, si cal, les seves estratègies..

tornar amunt

 


Com millorar la meva xarxa de vendes? 
De comercials a assessors

Germán Ramon-Cortés, empresari i publicista

Germán Ramón-Cortés és MBA per la New York University i la HEC de París i graduat en gestió d’empreses de serveis professionals per la Universitat de Harvard. Ha estat President de l’agència multinacional de publicitat TiempoBBDO i Conseller Delegat del Grup de Comunicació BBDO Espanya. El 2007 funda ParadigmaFCM per dedicar-se a la assessoria i la creació de comunicació comercial.
Germán Ramón-Cortés exposarà a les Jornades la necessitat de no limitar-se a tenir un bon producte i un bon preu per vendre. Cortés defensa que quan anem a veure als nostres clients, ja no val parlar només de “mòduls” i “tiratges”, els hi hem d’explicar la raó de ser del nostre negoci i perquè els interessa estar amb nosaltres. Un relat que té a veure amb la raó de ser del nostre mitjà, la seva missió, els seus valors i els seus avantatges competitius. Però al mateix temps, hem d’entendre el “seu” pla de màrqueting i ajudar-los a dur-lo a la pràctica. Aprendrem les bases d’un bon pla de màrqueting.

tornar amunt

 
 

 

 
 Models d’èxit de la Premsa Gratuïta.
 


Un diari local innovador als Estats Units
Skip Foster - Estats Units

Editor des de 1997, Skip Foster està al capdavant del diari The Star, una publicació que tira 15.000 exemplars a l’oest de Charlotte. The Star és una incubadora d’innovació que ha apostat pels continguts locals i pel web com a complement informatiu.
Foster explicarà la seva experiència d’edició hiperlocal i el seu procés de convergència paper-web que es considera modèlica per alguns dels principals professionals europeus.

tornar amunt

 


Un diari que és una revista: el cas Österreich
Gert Edlinger, editor – Àustria

El diari austríac Österreich ha creuat la frontera entre els diaris i les revistes. Aquesta publicació, que va sortir per primera vegada el 2006 en un dels mercats amb més concentració de mitjans d’Europa, barreja els estils de la revista amb els d’un diari, amb seccions impreses en paper cuixé i en paper premsa.
Després de participar en el 60è World Newspaper Forum, l’editor Gert Edlinger presentarà a Barcelona l’innovador format i l’estratègia de continguts d’aquesta publicació i examinarà els nous sistemes d’impressió digital.

tornar amunt

 


El cas De Pers, 
una aposta per l'anàlisis i l'opinió 
Ben Rogmans, editor – Amsterdam (Holanda)

El diari De Pers, que va néixer el gener de 2007, és una publicació que creix per desafiar el model tradicional de premsa gratuïta basada en notícies breus amb gran importància de la part gràfica i un públic ampli. De Pers ha decidit fer de l’anàlisi i l’opinió el seu contingut principal. El seu cofundador i director, Ben Rogmans, serà aquí per preguntar-se si és possible que la premsa gratuïta tingui èxit si inverteix en el contingut editorial.

tornar amunt

 


El cas Danès, un moment 
per la premsa gratuïta especialitzada

Morten Nielsen, teòric - Dinamarca

País modèlic, Dinamarca viu un moment d’eufòria de la premsa gratuïta especialitzada. A més s’observa un interès creixent per part dels lectors dels continguts locals i també de les noves publicacions digitals. Consultor de mitjans i especialista en premsa gratuïta, Morten Nielsen, exposarà a Barcelona el panorama de la premsa gratuïta danesa i les publicacions de referència en una ponència introduïda pel teòric i expert en premsa gratuïta europea, Piet Bakker, que ja va assistir a les Segones Jornades Internacionals de Barcelona, el 2006.

tornar amunt

 

El cas Suec/Noruec, 
vist per les seves associacions

Swedish Newspaper Publishers’ Association
Mikael Nestius és el Redactor en cap del segon diari gratuït més gran de Suècia, el "Stockhoml City"

The Norwegian Press Association
Tore Bollingmo és el Redactor en cap del diari local "Nordstrands Blad" i de "Lokalavisene", un mitjà que distribueix sis diaris setmanals en 12 edicions diferents

Tot i ser un país de tamany petit, Suècia compta amb una indústria editorial saludable i innovadora, tant en premsa gratuïta com en mitjans online. També Noruega, país d’origen del grup Schibsted, editor del popular 20 Minutos, ha estat un exitós laboratori d’assaig per a la premsa gratuïta.
Els responsables de les Associacions Sueca i Noruega de premsa - Swedish Newspaper Publishers’ Association i The Norwegian Press Association- assistiran a Barcelona com a convidats de l’ACPG per explicar l’evolució del mercat escandinau de la premsa gratuïta, el seu model de gestió i els serveis que ofereixen als seus associats.

tornar amunt
 
Tore Bollingmo
 

 

 
 Cap a empreses multicanal.
 


Tendències de la Publicitat gratuïta i on line: casos d’èxit
Pablo Alzugaray, publicista – Madrid/Barcelona

Després de treballar a BBDO España, va crear Shackleton, un grup independent de comunicació, integrat per una agència de publicitat -shackleton ad-, una de màrqueting directe -Shackleton direct-, una de màrqueting interactiu -Shackletondigital-, una d’events i relacions públiques -Shackleton events- i una companyia de customer intelligence-Opportunity.
Alzugaray donarà les claus per saber com treure rendiment a Internet i de com millorar la gestió de la publicitat de les agències, posant exemples de casos recents d’èxit de planificacions que han apostat per la premsa gratuïta i digital.

tornar amunt

 

El mitjà multimèdia, 
la producció de continguts multiplataforma

Bengt Engwall, cap de desenvolupament editorial- Suècia

És cap de desenvolupament editorial de Norrköpings Tidningar, un diari local i el principal mitjà del grup de mitjans de comunicació NTM de Suècia. Com el primer diari a Suècia, Norrköpings Tidningar va llançar fa dos anys un canal de TV. Ell parlarà de l'estratègia de mitjans de comunicació de l’empresa i de com s’ha de gestionar el desafiament d'’integrar el paper, el mitjà on-line i la televisió en una organització editorial dins d’un grup de mitjans de comunicació.

tornar amunt

 


El lector, protagonista del mitjà. 
Interacció, participació i identitat digital

Gumersindo Lafuente, periodista - Espanya

Antic director d’elmundo.es, “Sindo” Lafuente és reconegut com un dels especialistes en periodisme digital més important. Actualment està al capdavant d’un nou projecte, anomenat soitu.es, on el lector té un paper actiu en la construcció del mitjà.
Defensor de la interacció com a eina de comunicació, ens parlarà de participació, identitat digital i del paper del lector del segle XXI.

tornar amunt

 


Noves aplicacions 
per a nous mitjans de comunicació

Julián Gallo, consultor de mitjans interactius - Argentina

Professor de ‘Nous Mitjans’ en Periodisme de la Universitat de San Andrés a Argentina. Especialista en periodisme digital, Gallo és un referent en la matèria que, constantment, estudia les possibilitats que la tecnologia va oferint per fer un periodisme nou, més atractiu i que aprofiti tots els formats.
De mans de l’argentí, entendrem què és això del Web 3.0 i en com afectarà als nous diaris digitals.

tornar amunt

   

 

 

 
 Altres temes...
 


2008, l’any de la planificació de proximitat: 
un abans i un després

Jose Gabriel Estrada Gil, Director Àrea Estratègica de Proximia - Barcelona

Director de l’àrea estratègica de Proximia, la nova xarxa d’agències locals de l’agència de mitjans líder a Espanya: Havas Media. Prové de l’àmbit de la investigació de mercats i anteriorment ha estat director d’investigació de MPG Barcelona.
Jose Estrada ens explicarà una nova forma d’entendre la comunicació: la planificació de proximitat. Ens mostrarà la importància d’apropar-se cada cop més al consumidor, de conèixer amb profunditat els suports existents en cada àrea geogràfica, per tal de poder fer un pla de mitjans totalment ad hoc per al públic objectiu de la campanya i rentabilitzar al màxim la inversió. Ens demostrarà amb exemples el canvi que aquesta nova actitud suposa en la planificació de les campanyes publicitàries.

tornar amunt

 


Què busquen els joves lectors?
Xavier Ginesta, professor de periodisme - Barcelona

Com els joves lectors s’enfronten a la premsa gratuïta i digital. Quina llegeixen? Per què? Quins continguts troben més ben treballats? La consideren una substitutiva de la premsa de pagament?... Aquestes són algunes de les preguntes que s’intentarà respondre en la presentació dels resultats de diversos grups de treball formats per joves estudiants de diverses Universitats i instituts d’Europa. Aquestes són algunes de les preguntes que s’intentarà respondre amb les experiències dels resultats dels grups de treball que Ginesta ens presentarà.

Per descarregar-vos les diverses presentacions cliqueu sobre cada una de les comunicacions de les universitats:
                   - Universitat de Bonn
                   - Universitat de Kalmar
                   - Universitat de Sevilla
                   - Universitat Autònoma de Barcelona
                   - Universitat Ramon Llull
                   - Instituts de Vic

tornar amunt
 


El model informatiu de la premsa gratuïta
Debat obert a la participació de periodistes. Serà moderat per Marta Corcoy i Enric Sierra · Barcelona

Marta Corcoy i Rius. És llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i diplomada en Dret per la Universitat de Barcelona (UB). Ha treballat en els àmbits de comunicació local i comunicació de gènere. Actualment és professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i membre fundadora del Laboratori de la Comunicació Pública (www.labcompublica.info). També coordina el Postgrau Periodisme de proximitat (UAB).

Enric Sierra i Díaz. Actualment és subdirector de www.lavanguardia.es i redactor en cap de La Vanguardia. L’any 2000 va ser membre de l’equip fundador del primer diari gratuït d’Espanya, 20 minutos, del qual va ser-ne director adjunt i responsable de l’edició de Barcelona. Va presidir la Asociación Española de Prensa Gratuïta (AEPG) i va ser membre de la junta directiva de l’Associació Catalana de Prensa Gratuita. En l’actualitat, forma part de la Junta de Govern del Col•legi de Periodistes de Catalunya i presideix la Comissió de Nous Mitjans.
Va ser cap de local durant 10 anys al diari AVUI, durant els quals va coordinar la preparació dels Jocs Olímpics de Barcelona, va coordinar diferents suplements, va fer el seguiment de campanyes electorals municipals, autonòmiques i generals, va ser enviat especial a Sarajevo durant la guerra dels Balcans i és autor de centenars d'articles relacionats amb l'àmbit local de Barcelona. Ha treballat en nombrosos mitjans escrits i audiovisuals: El Punt, El Correo CAtalán, Cadena 13, Agencia EFE, TVE, entre d’altres.

Marta Corcoy i Enric Sierra moderaran un debat obert protagonitzat per periodistes que treballen a l’àmbit local en el qual es vol analitzar les rutines de treball i la relació que s’estableix entre els professionals dels mitjans de comunicació privats i els professionals que treballen a les institucions públiques. Alguns dels participants en aquesta taula seran (s'anirà actualitzant a mesura que es vagin confirmant):

Ramon Torrents i Panés. Gerent de la cooperativa Contrapunt, editora de Contrapunt Diari de Mollet (Premi Tasis-Torrent a la millor publicació local i/o comarcal de Catalunya de 2006), publicació que ha dirigit entre 2001 i 2007, i membre del consell de direcció del grup cooperatiu Cultura 03. Ha treballat en diversos mitjans de proximitat a l’àmbit del Vallès Oriental (premsa i ràdio) i és vicepresident segon de l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta.

Jaume Plans i Sivill. Periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, 1995. Redactor i fotògraf responsable d’informació local i comarcal del setmanari La Fura des de fa tretze anys. Responsable del noticiari electrònic de La Fura des de fa onze anys.

Alfons Udina i Castell. Editor. Tècnic Publicitari, Diplomat en Márqueting i Diplomat Superior en Tècniques de Comunicació, el 1982 va fundar el setmanari gratuït del Penedès La Fura, del qual n’és des d’aleshores l’editor.

Meritxell Díaz Santos. És llicenciada en Periodisme per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha fet col·laboracions a Revista 40 i Barcelona Metropolitan. Ha estat redactora de l’Agència EFE TV i actualment és la redactora en cap del setmanari L’Independent de Gràcia.

tornar amunt


Marta Corcoy


Jaume Plans


Alfons Udina


 


Males pràctiques de l’administració en la Premsa Gratuïta
Marta Corcoy, professora de periodisme UAB - Barcelona

La professora Marta Corcoy ha coordinat l’elaboració del “Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública” i l’estudi sobre “Les corporacions locals i la informació pública” que fan una mirada crítica a diferents mitjans de comunicació editats per Ajuntaments.
A les Jornades voldrem conèixer quins són els límits de la comunicació pública i si plantegen una competència deslleial als privats a través d’una taula rodona en la que hi participaran editors i responsables de comunicació d’administracions públiques. I veurem alguns exemples de bones i males pràctiques de l’administració pública en premsa gratuïta.

tornar amunt

 

 

 


Els meus diaris preferits
Piet Bakker, Professor de la Universitat d'Utrecht · Holanda

Va estudiar Ciències Polítiques a la Universitat d’Amsterdam. Ha treballat com a periodista per diversos diaris, revistes i emissores de ràdio i ha estat professor a l’escola de Periodisme d’Utrech. També ha organitzat tallers per editors de diaris, i ha fet ponències i feines com a consultor en innovació de diaris.
Des de 1985 i fins el 2997 va treballar al Departament de Comunicació de la Universitat d’Amsterdam / Amsterdam School of Communications Research (ASCoR) com a professor associat. Actualment treballa a l’Escola de Periodisme i Comunicació de la Universitat d’Utrecht / School of Journalisme and Communication at the Hogeschool Utrecht.
Ha editat i publicat llibres i articles sobre hàbits de lectura, història dels mitjans de comunicació, periodisme local, internet, mitjans de comunicació holandesos, notícies internacionals, periodisme d’investigació, la indústria de la música i diaris gratuïts. Més informació al seu bloc: http://www.newspaperinnovation.com/.

 
El llançament d'ADN Colòmbia

Andrea Pulido Gómez, Gerent ADN Colòmbia · Colòmbia

Casa Editorial El Tiempo, el primer grup de mitjans de comunicació de Colòmbia va llançar el pasat 15 de setembre, després de dos anys d’avaluació, el primer diari gratuït de circulació massiva a Colòmbia. ADN amb 4 edicions i una tirada de 300.000 ejemplars diaris de dilluns a divendres ja és el diari de major circulació del país.
La implementació a Colombia d’aquest model ha significat reptes importants como: l’estructuració de la distribució quan no es compta amb un sistema de transport massiu com el Metro; un alt grau d’exigència en la segmentació per a evitar el trasllat de pauta publicitària d’altres productes de la casa; atraure un grup de lectors amb baix consum de premsa (homes i dones menors de 35 anys d’estractes mitjans); i trencar la prevenció cap a lo gratuït associat a productes de baixa calitat.
Amb només un més i escaix en el mercat ADN ja presenta excel·lents resultats: en reconeixement de la marca, el 53% de la població a les 4 ciutats on circula; en contactes amb el producto, el 48% dels que coneixen ADN, l’han llegit; i calificació de 4 en acceptació del producte en una escala de 1 a 5 entre altres. A les jornades i en exclussiva la Sra. Andrea Pulido, gerent de ADN, ens explicará la primera gran experiència d’un diari gratuït a Colòmbia.
 
 

Mitjans públics vs Mitjans privats
Debat obert amb la participació de polítics i editors

Salvador Esteva Figueras és actualment alcalde de Martorell (Baix Llobregat) i president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), de la qual ja en va ser vocal (1987-2003). Té més de 20 anys d’experiència municipalista a l’ajuntament de Martorell, com a regidor (1979-1984) i com a alcalde (1987-2003 i 2007-actualitat), al Consell Comarcal del Baix Llobregat (1988-1995) i a la Diputació de Barcelona (1991-1992). També ha estat diputat al Parlament de Catalunya (1992-2003).


Pere Prat Boix. És treballador de banca en excedència (Banc Bilbao Vizcaya). Afiliat a ERC des del 1987. Al llarg d’aquests anys, entre d’altres responsabilitats, ha estat membre del Comitè Executiu i Conseller Nacional.
En l’àmbit de la representació pública, va ser primer tinent d’alcalde, regidor d’Hisenda, regidor de Serveis Contractats i regidor de Règim Intern de l’Ajuntament de Manlleu des del 1995 fins al 1999. És alcalde de Manlleu des de les eleccions municipals del 2003. També és vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya i president de la Comissió de Funció Pública dins d’aquesta institució.Salvador Esteva Figueras
 Pere Prat Boix
 

     Associaciķ colˇlaboradora                                                               Patrocinador d'Honor

                                               

     Amb el suport de

    
Generalitat
     Generalitat  

     Patrocinadors de pončncia i colˇlaboradors                                                                                                             

 
                                                          

     Entitats adherides

     Proveīdors

 
jornades.amic.media